Tuesday, January 22, 2013

Part 1: Eimran Zharif turned 1 Uolsss!

Assalamualaikum & greetings to all!


Anak Makngah yang comel and hensem and chicky ni  turned 1! Fuhhh..rasa macam baru semalam je si kenit ni keluar..Tup tup dah setahun dah ye..cepat betul masa berlalu..

My sister was planning for a small birthday bash for Eirman at my mom's house. Since dalam family ada ramai January babies so my sister planned for BBQ party cum birthday celebration. Siapa yang ada dalam January babies list? Atok Ali adalah dalam senarai paling atas, followed by Daddy Eimran, then Maksu and lastly the latest addition in the family, our lil Arish Naeem (my sister baru je bersalin 15 January 2013 same birth date with Atok & Maksu dia). Click here to meet our Arish Naeem. 

Berbalik kepada birthday bash tadi, my sister requested me to marinate the foodie yang nak di-BBQ kan..we have chicken, lamb & daging in the menu. Makanya, singsing lengan baju la makngah kannn...

Sampai-sampai rumah mak lepas maghrib terus keluarkan semua barang mentah. Memang semua keras macam batu lah lagi sebab my sister in law baru beli from pasar pagi tu terus masuk freezer. Tunggu lembut je dah masuk pukul 10pm. Cepat-cepat bersihkan semua & adjust balik sesuai untuk size BBQ. Jenuh jugakla kan..daging 3 kilo..lamb 2.5 kilo & ayam ada 5 ekor..Hambikkk...

Memang dah jadi satu kemestian semua barang mentah kami kena purify dulu before masak. Kalau tak bising la mak nanti. Katanya kalau makan kat luar dah tentu kita takde choice & u have to just eat whatever yang ada. So bila prepare food kat rumah sendiri kena la make sure is being purified. Mak memang concern bab-bab macam ni sebab pernah ada history ada cyst. Eventhough not cancerous, tapi kena jaga. Sebenarnya dalam setiap badan manusia ni memang ada sel kanser cuma antara aktif dengan tidak je. Tapi disebabkan pemakanan kita nowadays memudahkan sel kanser tidak aktif bertukar menjadi aktif. Sebab saya tau mak sangat concern benda-benda macam ni lah saya terus hadiahkan mak Biozone Food Purifier bila company Hai-O perkenalkan product ni dalam pasaran. Hari yang sama saya ambil dari stokis terus bawak balik kampung hadiahkan kat mak.

Mula-mula bersihkan lamb. Punya la tebal macam daging steak kat victoria station la pulak. Terpaksa la dinipiskan sikit kang liat tak pasal je gigi palsu mak kiah tu tercabut..opppss!

Dalam proses purification.


Jenguk balik after 10 minit camtu. Saja nak tengok texture 'buih' tu sebab 1st time purified daging kambing sebenarnya.lebih kurang macam 'buih' ayam jugaklah tapi bau tak sekuat ayam


Next, purified ayam pulak.


Lepas tu purified daging.


sorry lah ye. Ayam & daging tu masa mula-mula start purified. Tak sempat dah nak snap gambar during & after purified. Dah midnite kot time tuh..huhuhu...

Sambil purified tangan i ligatlah dok kupas bawang, blended itu ini..lebur semua rempah dalam mesin blender & tekan suis...zassss...macam mana la orang dulu-dulu takde blender ek..kena giling..memang awesome orang-orang lama nih! 

And inilah hasil perapan ku...tadaaaaaa...





Amacam? Ada 4 jenis marinate. Marinated meet nampak dah cantik dah ni. Rasa pun dah sedap..hehehe..puji diri sendiri okay:-) tinggal nak digrill je la esok. So kita tunggu part 2 malam ni okay.

Xoxo!
Fadh Hassan
017-304 5363

No comments:

Post a Comment

linkwithin